Het ontstaan van Puntenburg
Het begon allemaal met een reis naar de VS… Dick de Vroomen, een van de oprichters van Puntenburg, kwam vaak in de Verenigde Staten voor zijn werk in de bloembollenindustrie. Daar kwam hij via klanten in aanraking met het Amerikaanse Appaloosa paard, oorspronkelijk gefokt door de Nez Perce indianen en bekend om hun vriendelijke en werkwillige karakter. Dick was onder de indruk van het ras en het ongewone uiterlijk door het kenmerkende vlekkenpatroon in de vacht.
Terug in Nederland pachtte Dick, samen met zijn broers Ben en Hugo de Vroomen een stuk land van Graaf van Lynden van Keukenhof. De vader van de broers, Jac. Th. de Vroomen, had de graaf in de oorlog geholpen aan onderdak voor zijn waardevolle spullen en was wel bekend met de broers. Het van oorsprong wortelenland bleek goed te gebruiken om paarden op te houden. Dat werd Manege Puntenburg, alle vijf kinderen de Vroomen reden er paard.
De eerste Appaloosa’s
In 1970 importeerde Dick de Vroomen Appaloosa hengst Joker Reed Charge en Plaudy Ann, een Appaloosa merrie. Dat was het begin van Dick’s Appaloosa kudde met Amerikaanse stamboekpapieren. Later volgde de Appaloosa hengst RMS Bright Dreams en merrie Loretta Bars. De Appaloosa paarden die Dick fokte werden door heel Europa verkocht. Met deze paarden werden shows door het hele land gereden, om zo het Nederlandse publiek bekender te maken met het Appaloosa ras waar Dick zo dol op was. Ook op het terrein van Puntenburg, indertijd Sunflower Appaloosa Ranch genoemd, werden evenementen gehouden. Zo wordt de cross van Sint Hubertus zelfs nu nog elk jaar bij Puntenburg gehouden. De manege is in de omgeving wijd en zijd bekend. Als je nu een Lisser over Puntenburg spreekt dan is de kans groot dat je hoort: “Daar heb ik vroeger op Lady / Joy / Chantal / Plaudy gereden!”. Ook werd in de zeventiger jaren al aan de volwassen cliënten van Rutsbo in Lisse de gelegenheid geboden om paard te komen rijden, op een vaste avond in de week.
Paardrijden voor jongeren met een beperking
Vanaf 1996 werd de basis voor de stichting gelegd, toen er op vaste momenten paardrijden voor jongeren met een beperking werd aangeboden. De Appaloosa’s bleken hier door hun vriendelijke karakter heel geschikt voor te zijn. De paarden hebben een gunstige, revaliderende werking op de jongeren. In het begin zaten de jongeren voorop bij Sigrid, die ook nu nog actief is voor de stichting:
Na dit pionieren hebben we het paardrijden voor jongeren met een beperking doorontwikkeld. Zo kwamen er speciale zadels, zodat de kinderen alleen op het paard konden zitten en gesteund konden worden door speciale klittenbandblokken of door gelzadels.
Ook kwam er een tillift zodat ouders hun kinderen, die gedurende de jaren ook steeds groter werden, niet meer zelf op het paard hoefden te tillen.
Lang nadat de reguliere manege gestopt was bleven de activiteiten voor jongeren met een beperking doorgaan. Dit werd officieel stichting Puntenburg, met ANBI-status. De stichting wordt al jaren volledig gerund door een groep van 30 betrokken vrijwilligers. Zij verzorgen en trainen de paarden, onderhouden de accommodatie en verzorgen het hippotherapeutische programma voor de jongeren. De stichting is volledig afhankelijk van deze vrijwillige inzet, giften en sponsoring.
In 2002 overleed Dick de Vroomen helaas veel te vroeg op 72 jarige leeftijd, maar gelukkig is de stichting voort blijven bestaan. Na het overlijden van hun vader namen ook zijn kinderen plaats in het bestuur en beheren sindsdien samen met het dagelijkse bestuur de stichting. Dit ter grote vreugde van Puck de Vroomen, zijn vrouw. Zij woont nog altijd op het terrein en is bekend met elke ‘Puntenburger’. Er zijn nog altijd Appaloosa’s, maar tegenwoordig zien we op Puntenburg ook andere paardenrassen die zich allemaal kenmerken door een vriendelijk karakter.
Nog vele jaren…
De afgelopen jaren is het bestuur veel bezig geweest met het toekomstbestendig maken van de locatie. Zo is, met hulp van onze gewaardeerde sponsoren, de rijbaan vernieuwd, de kantine opgeknapt, zijn de paddocks gerenoveerd en liggen er zonnepanelen op het dak. Ook wordt er gewerkt aan uitbreiding van de activiteiten, zowel qua doelgroepen als ook momenten dat er gereden kan worden. In 2026 beleeft Puntenburg haar 30-jarig jubileum. We kijken er nu al naar uit dit te vieren.
Meer weten over onze paarden? Klik hier!
Wil je bijdragen aan de stichting, zodat we nog vele jaren rijplezier aan onze cliënten kunnen bieden? Klik hier om ons te steunen.